Naš praznik u Rimu

Iako je prošlo dosta vremena od naše posete “Večnom gradu”, Rim nam je ostao u sećanju kao grad istorije i umetnosti. Ovo je grad gde na svakom koraku možete da osetite njegovu snagu, koja ispunjava vaše telo adrenalinom. Prema jednoj legendi Rim su osnovali braća Romul i Rem 753. godine pre nove ere. Posle Atine, Rim je najstarija evropska prestonica. Kada tako nešto znate, takav grad morate poštovati.
rim
Od aerodroma “Fiumincino” do železničke stanice Termini možete doći vozom koji polazi na svakih pola sata. Mi smo bili smešteni kod železničke stanice, odakle smo svaki dan pešačili do najlepših ulica i trgova Rima.
Prva lokacija koju smo želeli da obiđemo bio je naravno Koloseum. On je 2007. godine proglašen kao jedno od novih sedam svetskih čuda. Što i nije čudno imajući u vidu da je Koloseum u Rimu najveći amfiteatar ikada napravljen. U njemu su se održavale gladijatorske borbe kao i borbe sa životinjama. Ali su se održavale i simulacije pomorskih borbi, zbog čega je koloseum često bio napunjen vodom.
rim
Rimski forum (“Forum Romanum”) je predstavljao mesto gde se okupljao Senat, i gde su se održavali izbori. Na ovom trgu su se nalazili brojni hramovi, trijumfalne kapije i crkve. Danas možete prošetati ovim trgom i prepustiti se čarima drevnog Rima.
Rimski trgovi spadaju u najlepše trgove Evrope.
Trg Venecija je bio prvi trg koji smo obišli. On je poznat po tome što se tu nalazi i veoma interesantna zgrada Vitorijano. Italijani je ne vole zbog toga što se nalazi u blizini starog Rima, a takva zgrada samo odskače od okoline. Zato i ima nadimak “pisaća mašina” ili “svadbena torta”.

Trg Navona je jedan od najlepših baroknih trgova u Rimu. Nekada se na njegovom mestu nalazio Domicijanov stadion, zbog čega je ovaj trg karakterističnog oblika. Najpoznatija fontana na ovom trgu je fontana “Četiri reke”. U sredini se nalazi obelisk, a oko njega su skulpture koje predstavljaju četiri reke i četiri kontinenta (Dunav – Evropa, Nil – Afrika, Gang – Azija i La Plata – Amerika). Danas je ovaj trg okružen brojnim restoranima i kafićima.
rim
Trg Popolo spada u najveći trg u Rimu. Prepoznatljiv je po egipatskom obelisku Ramzesa II. Iznad ovog trga se nalazi vidikovac “Terrazza del Pinicio” koji pruža predivan pogled kako na trg Popolo, tako i na dobar deo Rima. Vidikovac se nadovezuje na Vilu Borgeze “Villa Borghese”. To je divan veliki park koji vam omogućava da barem na trenutak pobegnete od buke i gužve koja je uobičajena u Rimu.
rim
Španski trg je poznat po svojim čuvenim stepenicama. Ali i po veoma zanimljivoj fontani u obliku barke. Ona je napravljena u znak sećanja na poplavu Tibra u 16. veku kada je voda nanela mali čamac na trg. Kada se voda povukla čamac je ostao u centru trga. Ovaj trg je popularno mesto za druženje i naša preporuka je da se prepustite energiji koja tamo vlada. Častite sebe nekim sladoledom i uživajte u svojoj verziji filma “Praznik u Rimu”.
rim
Iako postoji veliki broj fontana u Rimu, samo jedna je “Fontana di Trevi”. Ona je nastala u 18. veku i nalazi se u centru grada. Nije važno da li ćete je obići preko dana ili uveče, kada je videte poželećete da je gledate satima. Ukoliko možete, posetite je rano ujutru kada ima najmanje turista. Prema legendi, ako bacite novac u fontanu, sigurno ćete se vratiti u Rim.
U blizini trga Navona, nalazi se jos jedna građevina neverovatne elegancije i dizajna. U pitanju je naravno Panteon, koji predstavlja jedinu netaknutu građevinu iz antičkog Rima. On je bio prvobitno sagrađen kao paganski hram, ali je kasnije pretvoren u crkvu. Najupečatljivija je njegova kupola sa rupom na vrhu. Ono što je bitno jeste da je ulaz besplatan, tako da možete uživati u njegovoj lepoti kako spolja tako i unutra. Oko Panteona se nalaze brojne male ulice koje su pune kafića i restorana gde možete napraviti predah od razgledanja.
rim
Kada smo obišli manje više sve bitne znamenitosti koje se nalaze u centru grada, rešili smo da se spustimo do reke Tibar. Šetalište nije ništa posebno, ali zato mostovi koji se uzdižu iznad reke su prelepi. Naravno, najlepši most je most Sv. Anđela (“Ponte Sant’Angelo”) koji vodi do tvrđave istog naziva (“Castelo Sant’Angelo”). Ulaz u tvrđavu se plaća i odatle se prostire pogled na Vatikan i mostove Tibra. Postoji legenda vezana za skulpturu anđela koji se nalazi na vrhu tvrđave. Prema njoj 591. godine ukazao se anđeo koji je prekinuo epidemiju kuge.
rim
Kada ste u Rimu obavezno treba posetiti i Vatikan, najmanju državu na svetu. U Vatikanu smo proveli dosta vremena, jer smo obišli i Vatikanske muzeje i baziliku Sv. Petra. Cene karata za ulaz u Vatikanske muzeje možete pogledati na ovde, dok je ulaz za baziliku besplatan.
I najslađe za kraj. Trastevere je veoma simpatičan boemski deo grada, za koji su karakteristične brojne male kaldrmisane ulice. U ovom delu grada se takođe nalaze veoma interesantne crkve, među kojima je najznačajnija “Santa Maria in Trastavere”. Uglavnom su uveče ispred ove crkve zanimljiva muzička dešavanja. Preko dana ovde uživajte u popodnevnoj kafi, a uveče osetite pravi noćni život Rima. Takođe, u ovom delu vam se nalazi i Botanička bašta za koju se plaća ulaz.
Ukoliko volite Italiju, istoriju, dobru hranu i vino, Rim je destinacija za vas. Mi smo bacili novčić u “Fontanu di Trevi”, kako bi osigurali naš povratak u “Večni grad”.

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

  • rim
    Trg Popolo
Podeli :