Stokholm

U septembru smo konačno poseti grad koga još nazivaju i „Venecijom severa“ – Stokholm.

U Švedskoj smo bili više puta, u Geteburgu i Malmeu, ali ipak jedva smo čekali da posetimo i glavni grad ove skandinavske zemlje. 

stokholm

Ukoliko putujete preko „Wizz air“ avio kompanije, aerodrom na koji se sleće se zove „Skavsta“, a od grada je udaljen nekih sat i po vožnje autobusom. 

✈️ Potražite najbolje letove za Stokholm

 

Da biste došli do samog centra grada, potrebno je da ispred aerodroma sačekate autobus „Flygbussarna“, gde je cena karte po pravcu 20 evra. Karte se mogu kupiti na aerodromu, ali mi smo skinuli njihovu aplikaciju za mobilni i kupili ih online.

Smeštaj

U Stokholmu smo želeli da budemo smešteni u centru ili blizu centra kako ne bi previše vremena gubili u prevozu. Smeštaj nam se nalazio u ulici „Drottninggatan“, koja predstavlja glavnu pešačku ulicu sa dosta radnji, kafića i restorana. U pitanju je „Best Western Hotel Bentleys“.

stokholm

Odmah da vam kažemo da je cena smeštaja u hotelima visoka, ali ukoliko se odlučite da budete smešteni u hostelu mogu da se nađu i niže cene.

🛏️ Smeštaje u Stokholmu možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku Pronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Prevoz

Prevoz koji se najviše koristi u Stokholmu jeste metro.

Metro u Stokholmu pored toga što je jako dobro organizovan, on je fantastično i ukrašen. Preko 90 stanica predstavlja prava umetnička dela, zbog čega ga nazivaju „najdužom svetskom umetničkom galerijom“. Na ukrašavanju ovih stanica je radilo preko 150 umetnika. Među najlepšim stanicama spadaju „T- centralen“, „Kungsträdgården“ i „Radhuset“.

Na ovom linku možete da pronađete mapu metroa. 

Kako smo bili smešteni u centru, mi smo grad obilazili pešaka ili smo iznajmljivali električne trotinete. Staze za trotinete i bicikle su fantastično sređene i ima ih po celom gradu. Mi smo koristili trotinete marke „Lime“, jer smo ih koristili i ranije u drugim državama. Prosto je neverovatno koliko se tamo voze.  

stokholm

Iznajmljivanje automobila

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u Stokholmu, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! )

Novac

Valuta u Švedskoj je švedska kruna. Međutim, olakšavajuća okolnost je ta što u Švedskoj sve možete, a negde i morate, da plaćate karticom. Zbog toga nećete imati potrebu da stalno tražite menjačnice kako bi promenili novac.

Šta posetiti u Stokholmu?

„Gamla Stan“ ili Stari grad

Omiljeno i najšarenije mesto u Stokholmu je upravo „Gamla Stan“ ili Stari grad koji postoji još iz 13. veka.

stokholm

Ovaj deo se nalazi na ostrvu „Stadsholmen“ i pravo je zadovoljstvo istraživati kaldrmisane uličice sa šarenim zgradama.

Omiljeno mesto za fotografisanje jeste „Stortoget trg“, što u prevodu znači veliki trg.

Na ovom trgu se nalaze prelepa žuta i crvena zgrada, kao i Nobelov muzej, gde su predstavljene sve ličnosti koje su dobile ovu prestižnu nagradu.

Međutim, što smo više zalazili u ulice Starog grada, otkrivali smo razne nove lokacije, kao što je na primer najuža ulica u Stokholmu. Ona je samo 90 cm široka, a naziva se „Marten Trotzigs“, po nemačkom trgovcu, koji se u Stokholm doselio u 16. veku i tu obogatio.

stokholm

Takođe, može se videti najmanji spomenik u gradu „Jarnpojke“. On je veličine svega 15 cm, a nalazi se odmah iza Finske crkve. Umetnik koji ga je napravio nazvao ga je „Dečak koji gleda u mesec“, ali sad je poznat kao „gvozdeni dečak“. 

stokholm

Još jedna zanimljiva i nama veoma interesantna stvar je ta što smo uspeli da vidimo i vikinšku runu koja je ispisana na kamenu iz 11. veka. Rune su prvo korišćene u magijskim ritualima, a tek kasnije kao pismo. Na „google“ mapi je dovoljno samo da ukucate „runestone“ i dobićete tačnu lokacije gde se nalazi. 

stokholm

Međutim, glavna građevina u starom gradu je Kraljevska palata. Ona je zvanična rezidencija i glavna kraljevska palata švedskog monarha. U palati su smeštene kancelarije kralja, kao i ostalih članova kraljevske porodice.

stokholm

Mi smo imali veliku sreću pa smo imali prilike da vidimo kralja i kraljicu Švedske dok su ulazili u palatu. Čak su nam i mahnuli. Naravno, ne samo nama, nego celoj grupi koja je čekala da ih pozdravi. Kakva neverovatna slučajnost, zar ne? Bili smo u pravo vreme na pravom mestu.

Na ovom linku možete pogledati cene ulaznica za palatu.

U starom gradu se nalazi veliki broj prodavnica suvenira, kao i izuzetno simpatičnih kafića i restorana. 

„FIKA“

Kad smo već kod kafića moramo da vam spomenemo jedan od najpoznatijih običaja u Švedskoj, a to je „FIKA“. Ona označava pauzu za kafu sa kolegama, prijateljima ili porodicom, uz poneki kolač. Reč fika je izvedena iz slenga reči „kaffi“, što naravno znači kafa. Veoma smo se iznenadili kada smo saznali da su Šveđani među prvima u svetu po količini ispijene kafe. Oni je piju obično uz doručak, posle ručka ili prilikom pauza za kafu. 

stokholm

Omiljeno mesto gde smo voleli da odlazimo na kafu jeste „Espresso House“. Prosto je neverovatno na koliko lokacija u gradu se nalazi ovaj kafić. U glavnoj ulici smo ga videli na sigurno pet mesta. Tako da ako nema mesta da se sedne u jednom, potrebno je da produžite još par metara i sigurno ćete naleteti na drugi. Inače, ovaj lanac kafića se može videti u svim skandinavskim zemljama, a kafa im je zaista preukusna. Pored kafe imaju i savršeno pecivo sa cimetom i lešnikom. Zato ne zaboravite i vi da uživate u pravom „FIKA“ momentu dok ste tamo. Naše pauze su bile upotpunjene dobrim knjigama zahvaljujući aplikaciji Eden Books, koja nam je omogućila da čitamo dok smo na putu.

Što se tiče suvenira, magneti se na primer mogu naći za 3-10 evra, sve zavisi gde ih kupujete. 

Glavni motivi u Švedskoj su los, Pipi Duga Čarapa, Mumijevi, kao i „FIKA“. Plišane igračke su skuplje, ali naš savet je da uvek uđete u više radnji i proverite cene, pa tek na kraju odlučite gde ćete nešto kupiti. Iz iskustva uvek je jeftinije kupovati suvenire van centra grada.  

stokholm

Gradska kuća

Ne možemo da ne spomenemo i jednu od najposećenijih i najslikanijih zgrada u Stokholmu, a to je zgrada Gradske kuće.

stokholm

Ona je poznata po tome što se u upravo u njoj, u Zlatnoj dvorani, održava svečani banket nakon dodele Nobelove nagrade. Prema testamentu Alfreda Nobela, nagrade za književnost, fiziku, hemiju, medicinu i ekonomiju dodeljuju se u Stokholmu, dok se Nobelova nagrada za mir uručuje u Oslu.

stokholm

Pošto nismo ušli unutra, uživali smo šetajući po bašti, koja ima očaravajući pogled. Ovo je jedno od omiljenih mesta gde Šveđani šetaju, čitaju i uživaju u panorami Stokholma.

Inače, sama dodela nagrada se dodeljuje u Koncertnoj dvorani ,„Stockholms Konserthus“, blizu glavne pešače ulice „Drottninggatan“. Oduševili smo se što se ispred ove dvorane nalazi pijaca sa najlepšim mogućim cvećem. Toliko lepe bukete cveća nismo skoro negde videli. Pored tezgi sa cvećem nalazi se i par tezgica sa voćem i povrćem.

stokholm

Kraljevsko dramsko pozorište „Dramaten“

Jedna od lepših zgrada u Stokholmu je zgrada Kraljevsko dramskog pozorišta „Dramaten“. Ona je napravljena od belog mermera, a na stogodišnjicu izgradnje pozorišta sva pozlata je zamenjena 24-oro karatnim zlatnim listićima. 

stokholm

Ispred pozorišta se nalazi skulptura glumice Margarete Krok. Zanimljivo je da ona nije želela da joj se podiže spomenik jer je smatrala da su oni previše hladni, ali ga je ona svakako dobila i ispostavilo se da taj spomenik greje (uvek je temperature 37 stepeni). Zbog toga je ljudi grle i trljalju stomak. Mi smo morali da joj priđemo i stvarno greje.

stokholm

Takođe, dve velike svetske glumice su rođene u Stokholmu, Greta Garbo i Ingrid Bergman.

Ostrvo „Skeppsholmen“

Ono što je posebno interesantno kod Stokholma jeste to što gde god da krenete i gde god da se okrenete voda je svuda oko vas.

Centralni deo grada je napravljen na 14 ostrva koji su deo Stokholmskog arhipelaga koji broji više od 24.000 ostrva. 

stokholm

Jedno od lepših ostrva za šetnju nam je bilo ostrvo „Skeppsholmen“, do kojeg smo došli preko mosta koji je ukrašen zlatnom krunom.

stokholm

Ono je nastalo u 17. veku i bilo je baza švedske mornarice. Prvu stvar koju smo primetili kada smo krenuli da se približavamo ostrvu je veliki beli dreveni jedrenjak, „af Chapman“. Jedrenjak je ranije bio teretnjak i školski brod, ali je od 1949. godine postao hostel. Verujemo da je pravi doživljaj noćiti na jednom takvom jedrenjaku sa pogledom na stari deo grada. Pored njega se nalazi zgrada admiraliteta.

stokholm

Takođe, na ulazu smo primetili i muzej igračaka, što verujemo može da bude veoma zanimljiva lokacija za decu. 

Prvo smo šetali oko ostrva, a onda smo obišli i unutrašnjost gde se nalazi park sa veoma zanimljivim skulpturama. Na ostrvu se nalazi i muzej Moderne umetnosti, koji je sagrađen 1998. godine kada je Stokholm bio evropska prestonica umetnosti.

stokholm

Ostrvo „Djurgarden“

Sa više od 70 muzeja, Stokholm spada u jedan od gradova sa najviše muzeja na svetu. Veliki broj njih se upravo nalazi na ostrvu Djurgarden. Inače, ostrvo je toliko popularno da ga godišnje poseti preko 10 miliona posetilaca. 

Najpoznatija turistička mesta na ostrvu su:

  • Nordijski muzej, koji ima najveću kolekciju predmeta iz društvene istorije u zemlji
stokholm
  • „Skansen“, najstariji muzej na otvorenom u svetu
  • Vasa muzej, posvećen ratnom brodu
  • Muzej posvećen grupi „Abba“ (Nismo ulazili u sam muzej, ali jesmo u njihovu prodavnicu suvenira. Koliko samo zanimljivih suvenira možete pronaći tu. Replike njihovih kostima, magneti sa licima pevača i pevačica, gramofonske ploče, kačkete i slično.)
stokholm
stokholm
stokholm

Vasa muzej

Vasa muzej je specifičan zato što se u njemu nalazi veliki ratni brod iz 17-og veka.

Ono što je zanimljivo kod ovog broda je to što je on 1628. godine krenuo na prvu plovidbu, ali je nakon samo nekoliko minuta potonuo. Naime, kada je brod krenuo sa plovidbom počeo je duva jak vetar i brod se nagnuo na bok. Tada je voda počela da ulazi, zbog čega je on potonuo. U suštini potonuo je jer nije bio dobro napravljen, odnosno nije imao dobar balans.

stokholm

Brod Vasa je ležao na dnu Stokholmske luke više od tri veka, kada su ga 1956. godine pronašli. Njega je bilo jako teško izvaditi, a kada su ga izvadili, restauracija je trajala 17 godina. Oko broda je sagrađena zgrada, koja je sadašnji muzej. 

Čim smo videli brod nismo mogli da krijemo oduševljenje. Toliko veliki brod, toliko detalja. Iako sada izgleda dosta mračno i crno, Vasa brod je u stvari bio neverovatno šaren i lep.

stokholm

Ulaz na brod je naravno zabranjen, ali su napravili nekoliko spratova oko njega, kako bi mogli da ga vidimo sa svih strana. Cena karte je oko 15 evra, a muzej radi svakog dana od 10-17h. 

stokholm

U slučaju i da niste veliki ljubitelji muzeja, ovaj muzej prosto morate videti. Drugačiji je i originalan. 

Ukoliko želite da kupite ulaznice za muzej sa vodičem to možete na ovom linku.

„Sodermalm“

Jedno popodne smo iskoristili da odemo do još jednog ostrva, a u pitanju je „Sodermalm“. Ovaj deo grada je nekada bilo radničko naselje, a sada je poznato kao hipsterski deo Stokholma. Mi smo do njega došli pešaka, ali vi možete doći do njega i metroom. Stanica na kojoj treba da siđete se zove „Slussen“.

stokholm

Kako je krenuo da pada mrak i kiša počela da rominja, uspeli smo da vidimo samo delić ovog naselja. Malo smo prošetali obalom, a zatim smo se uputili ka ulici „Gotgaten“, kako bi popili kafu i sakrili se od kiše.

stokholm

Ovo naselje deluje izuzetno zanimljivo, ali pošto nas vreme nije poslužilo ostavljamo njegovo obilaženje za neki drugi put.

U ovom delu grada se nalazi dosta popularan muzej „Fotografiska“, gde se održavaju izložbe savremene fotografije. 

Kao mesto sa najboljim pogledom na grad izdvaja se vidikovac „Monteliusvagen“

Do njega vodi pešačka staza koja je duga oko 500 metara, a tamo vas čeka pogled na jezero Melaren i gradsku kuću Stokholma. Kažu da ovaj vidikovac treba posetiti pri izlasku ili zalasku sunca. Svakako na fotografijama izgleda veličanstveno.

Toliko od nas iz divnog, a pomalo i hladnog Stokholma. Nadamo se da ste uživali i da ste saznali neku novu zanimljivu informaciju od nas. 

stokholm

Više fotografija možete pronaći na našem instagram profilu Putujući ranac. Ukoliko imate bilo kakva pitanja slobodno nas kontaktirajte. 

Svideo vam se članak? Slobodno ga podelite sa svojim prijateljima.

Do neke nove avanture. 

🗺️ Ukoliko vas zanimaju neke ture iz Stokholma ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒