Briž

Jedan od najlepših gradova u Belgiji je definitivno Briž. On je od Brisela udaljen sat vremena vožnje vozom, a polazi se Centralne stanice. Karte možete kupiti na ovom linku.  

✈️ Potražite najbolje letove za Briž

Dok lutate ulicama ovog grada, koje su pomešane sa srednjovekovnom arhitekturom shvatićete zbog čega je toliko popularan i voljen.

briž

Smeštaj

Iako mi nismo noćili u Brižu, postoji veliki broj smeštaja gde možete provesti noć ili dve. Grad je mali tako da sve možete da vidite za jedan dan. Međutim, ukoliko hoćete da uživate kako treba onda bi vam ipak preporučili još jedan dan.

🛏️ Smeštaje u Brižu možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linkuPronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Prva bitna stvar koja se tiče Briža, jeste da uvek nosite gotovinu sa sobom. Postoje neke radnje, pa čak i restorani koje ne prihvataju kartice.

U Belgiji postoje tri službena jezika: francuski, holandski i nemački. U Brižu ćete čuti najviše da se priča holandski.

Naše preporuke šta posetiti i doživeti za jedan dan u Brižu:

– Ukoliko do Briža dolazite vozom, onda je preporuka da do centra grada dođete preko “Minnewaterpark”-a. U okviru njega se nalazi jezero “Minnewater” što u prevodu znači “Jezero ljubavi”. Iako je bio decembar, drveće je i dalje imalo žućkaste boje i nekako je delovalo kao da smo uleteli u neki bajkoviti grad. 

briž

– Kao i u drugim gradovima kao što je npr. Amsterdam, jedan od najboljih načina da upoznate grad jeste i da krstarite njegovim kanalima. U Brižu postoji dosta agencija koje organizuju ove ture sa čamcem gde je samo potrebno da se opustite i uživate. Na ovom linku možete da pogledate ture.

briž

– U većini belgijskih gradova centar se nalazi na mestu gde je nekada bila pijaca. Vremenom su srednjevekovni trgovci i drugi imućni građani tu sagradili kuće. Zanimljivo je da se na Pijačnom trgu već 1000 godina, jednom nedeljno održava pijačni dan. U decembru se tu održava Božićni market. Svaka drvena kućica na trgu je bila specifična. Tu se prodaje hrana, piće, odeća, suveniri, ma nema šta da nema.

– Jedan od glavnih simbola grada jeste zvonik (“Belfry”) odakle se pruža pogled na grad. Zvonik je sagrađen u 13. veku i sadrži 47 zvona, koja su korišćena za najavu vremena, požara i razne društvene događaje. Najbolje vreme za posetu zvoniku u Brižu je ranije tokom dana jer je to najpopularnija turistička atrakcija u gradu. Ulaznice možete naći na ovom linku.

briž

– Odmah iza Pijačnog trga nalazi se trg Burg. Tamo se može videti prelepa gradska većnica u gotskom stilu. Na ovom trgu se nalazi i Bazilika Svete Krvi u kojoj se čuva relikvija iz Drugog krstaškog rata koja navodno sadrži kapi Isusove krvi.

briž

– Još jedna crkva koju vredi posetiti jeste i Crkva Naše Gospe” u kojoj se nalazi Mikelanđelova skulptura “Madona sa detetom”.

– Jedno od zanimljivih mesta koje možete videti u Brižu jeste beginaž (“beguinage”). Beginke su žene koje su od 13-19. veka počele da formiraju verske zajednice u kojima su živele. Ove zajednice su im pružile sigurnost i stabilnost bez sklapanja braka i bez odricanja prava na imovinu da bi postale monahinje. U Brižu se nalazi 1 od 13 beginaža u Belgiji. Ovde ga sada koriste monahinje Sv. Benedikta kao samostan (“Ten Wijngaerde”). Beginaž se može najviše naći u severnoj Francuskoj, Belgiji i Holandiji.

– Najinstagramičnije mesto u Brižu je “Rozenhoedkaai”. Ovaj vidikovac se nalazi na mestu gde se spajaju dva kanala, zbog čega je pogled na autentične zgrade zaista poseban.

briž

– Briž je poznat i po proizvodnji čipke. Širom grada ćete primetiti prodavnice koje je prodaju. Međutim, ukoliko želite da ih kupite proverite da li je čipka proizvedena u Brižu, jer postoji dosta prodavnica koje prodaju kopije.

briž

– Kao i u Briselu i ovde morate da probate čokolade, krompiriće i vafle

Neke od najboljih čokolada u Brižu su “Chocolate Dumon”, “Pralinette” i “The Chocolate Line”.

Ukoliko želite da probate pravu čokoladu koja je proizvedena u Brižu, znajte da svaka prodavnica mora da ima natpis na vratima na kojima piše “Gilde van de Brugse Chocolatiers”. To onda znači da su čokolade ručno pravljene u Brižu.

Vafli su takođe veoma bitni u lokalnoj ishrani. Ukoliko ste njihov veliki ljubitelj i želite da naučite kako se prave belgijski vafli, onda preporučujemo da odete u radionicu gde možete to i naučiti. Radionica traje sat i po, a pored toga što učite kako se prave moći ćete da ih i isprobate. Karte možete kupiti na ovom linku

briž

– Jedno od najboljih doživljaja u Brižu jeste isprobavanje piva u baru “2be”. U njemu se mogu naći navodno sve vrste belgijskog piva na jednom mestu. Mi smo ovde probali 4 vrste piva po ceni od 10 evra. 

briž

Inače, da li ste znali da u Brižu pivo bukvalno teče ispod gradskih ulica? Cevovod koji dug oko 3,5 km transportuje oko 4.000 litara piva od pivare “De Halve Maan” do svoje fabrike za flaširanje koja se nalazi van grada. Troškovi cevovoda iznosili su oko 5 miliona evra, od kojih su oko 400.000 evra skupili od fanova pivare.

Mesto za ručak

Fantastično mesto koje smo mi izabrali za ručak jeste „That’s Toast“. Ovo mesto se ne nalazi u samom centru grada, ali hrana je svakako odlična. Iako je možda više predviđeno kao mesto za doručak, verujte da smo se ovde lepo najeli. Još veći plus su dobili zbog izvrsne kafe. Samo da znate da oni ne primaju rezervacije, već se ide po principu „ko prvi devojci njegova devojka“. Mi smo čekali 15 minuta mesto, ali svakako je vredelo.

briž

Pre putovanja u Briž svi su nam pričali kako treba da pogledamo film “In Bruges” u kojem glumi Kolin Farel. U pitanju je akciona komedija, tako da ukoliko volite takve filmove slobodno možete da ga pogledate jer je u njemu prikazan Briž. 

Nadamo se da smo uspeli da vas “ubedimo” da posetite ovo bajkovito mesto. Čak iako nismo imali savršeno vreme u Brižu, on je definitivno grad u koji bi se rado vratili. 

Više fotografija i videa možete pronaći na našem Instagram profilu.

🗺️ Ukoliko vas zanimaju neke ture iz Briža ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

 

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒