Malta i Gozo

Dugo smo se razmišljali koja bi destinacija mogla da bude ove godine u februaru i odlučili smo se da to bude Malta.
Malta je mala ostrvska država koja se nalazi u Sredozemnom moru južno od Sicilije. Službeni jezici su malteški i engleski, dok dosta maltežana govori i italijanski i francuski.
malta
Malta se sastoji iz nekoliko ostrva od kojih su samo 3 naseljena, a to su Malta, Gozo i Komino. Malta je dugo bila pod vlašću Velike Britanije, tako da su se neki običaji zadržali i dan danas. Ono oko čega mora da se vodi računa jeste kako se prelazi ulica i sa koje strane se čeka autobus. Razlog tome je što se na Malti vozi levom stranom. Takođe, na Malti su snimljeni neki od najpoznatijih filmova kao što su “Gladijator”, “Troja”, kao i serija “Igra prestola”. Zanimljivo je da postoji verovanje da je u pećini Kalipso na Malti, Homer napisao “Odiseju”.
Do Malte brzo i jeftino možete doći iz Beograda. Let traje oko 2 sata.
Naš savet vam je da kada sletite, prvo kupite karte za autobus. Postoje tri vrste karata. Možete skinuti i njihovu aplikaciju za telefon, koja vam pokazuje gde se trenutno nalazi autobus koji vama treba. Autobusi i nisu bas najtačniji, tako da uvek dođite malo ranije na stanicu. Ukoliko vidite da se približava autobus koji vama odgovara, morate da mahnete vozaču da stane, inače bi mogao samo da prođe pored vas. Ako je autobus pun, vozač vam neće stati na stanici.malta
Mi smo bili smešteni u Sliemi koja nije puno udaljena od Valete, glavnog grada. Mogli smo do Valete da idemo autobusom ili trajektom koji je išao na svakih 15 minuta i karta je koštala oko 1.5 evra. Do Slieme, sa aerodroma smo išli autobusom koji je saobraćao na pola sata.
Kod Malte nam se jako dopalo što su ljudi veseli i uvek raspoloženi za druženje, a isto tako nam se dopala i arhitektura. Gde god da se okrenete možete da vidite plave, zelene ili crvene balkone. Takođe, na par mesta možete videti i čuvene crvene telefonske govornice, koje su karakteristične za Veliku Britaniju.
Jedna jako interesantna stvar jeste da su mačke na Malti zaštićena vrsta i da ih ima na svakom ćošku.
Šetajući primetili smo veliki broj šarenih ribarskih čamaca koji su ukrašeni Ozirisovim očima, koji ih štiti od zla. Druga verzija priče je da su one stavljene kako bi odbijale velike bele ajkule od čamaca.malta
Valeta je mala i možete da je obiđete za jedan dan. Ima puno crkvi i palata, ali i utvrđenja koji su podigli malteški vitezovi kako bi zaštitili grad od napada. Nama je delovalo kao da smo ušetali u davno izgubljen grad iz avanturističkih filmova.
Centar je prepun kafića, restorana i prodavnica, tako da ima za svakoga po nešto. Cene su više nego u Srbiji.
Od parkova koje morate staviti na svoj spisak su „Lower Barrakka Gardens“, odakle se pruža prelepi pogled na luku, i „Upper Barrakka Gardens“.

Gozo
Do Goza iz Slieme imate autobus koji vodi do “Ċirkewwa” luke odakle polaze trajekti za luku “Mgarr”. Kartice za prevoz sa Malte važe i za ostrvo Gozo.
maltaZa obilazak ostrva dobra opcija su i Hop on-Hop off autobusi. Što se tiče ostrva posebno treba izdvojiti grad Viktorija. Grad Viktorija je dobio naziv po kraljici Viktoriji, ali ga lokalci zovu Rabat. Glavna ulica se zove Ulica Republike (“Triq ir-Repubblika”), a glavni trg je Trg nezavisnosti, ali ga lokalci zovu “It-tokk” (“sastajalište”). Tu se nalaze kafići, prodavnice suvenira itd.
Na putu do Gozoa imate još jedno ostrvo, do kog mi nismo stigli, a to je Komino. Najpoznatije je po tome što se tamo nalazi jedna od najlepših plaža na Malti, a to je “Plava laguna”. Na Kominu su snimljeni filmovi “Grof Monte Kristo” i “Troja”.
Ovo je bilo kratko, ali slatko putovanje na Maltu. Nadamo se da ćete uživati u čarima Malte koliko i mi, bez obzira u kom periodu išli.

Putujući ranac se odjavljuje 🙂

  • malta
    Gozo

Podeli :