Malta i Gozo

Dugo smo se razmišljali koja bi destinacija mogla da bude ove godine u februaru i odlučili smo se da to bude Malta.
Malta je mala ostrvska država koja se nalazi u Sredozemnom moru južno od Sicilije. Službeni jezici su malteški i engleski, dok dosta maltežana govori i italijanski i francuski.

Malta se sastoji iz nekoliko ostrva od kojih su samo 3 naseljena, a to su Malta, Gozo i Komino.

Malta je dugo bila pod vlašću Velike Britanije, tako da su se neki običaji zadržali i dan danas. Ono oko čega mora da se vodi računa jeste kako se prelazi ulica i sa koje strane se čeka autobus. Razlog tome je što se na Malti vozi levom stranom.

malta

Takođe, na Malti su snimljeni neki od najpoznatijih filmova kao što su “Gladijator”, “Troja”, kao i serija “Igra prestola”. Zanimljivo je da postoji verovanje da je u pećini Kalipso na Malti, Homer napisao “Odiseju”.

Kako doći do Malte 

Do Malte brzo i jeftino možete doći iz Beograda preko „Wizz Aira“. Let traje oko 2 sata.
Naš savet vam je da kada sletite, prvo kupite karte za autobus. Postoje tri vrste karata. Možete skinuti i njihovu aplikaciju za telefon, koja vam pokazuje gde se trenutno nalazi autobus koji vama treba. Autobusi i nisu bas najtačniji, tako da uvek dođite malo ranije na stanicu. Ukoliko vidite da se približava autobus koji vama odgovara, morate da mahnete vozaču da stane, inače bi mogao samo da prođe pored vas. Ako je autobus pun, vozač vam neće stati na stanici.

✈️ Potražite najbolje letove za Maltu

 

 

Smeštaj 

Mi smo bili smešteni u Sliemi koja nije puno udaljena od Valete, glavnog grada. Mogli smo do Valete da idemo autobusom ili trajektom koji je išao na svakih 15 minuta i karta je koštala oko 1.5 evra. Do Slieme, sa aerodroma smo išli autobusom koji je saobraćao na pola sata.

sliema

🛏️ Smeštaje u Sliemi možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku Pronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Kod Malte nam se jako dopalo što su ljudi veseli i uvek raspoloženi za druženje, a isto tako nam se dopala i arhitektura. Gde god da se okrenete možete da vidite plave, zelene ili crvene balkone.

malta

Takođe, na par mesta možete videti i čuvene crvene telefonske govornice, koje su karakteristične za Veliku Britaniju. Jedna jako interesantna stvar jeste da su mačke na Malti zaštićena vrsta i da ih ima na svakom ćošku.

Šetajući primetili smo veliki broj šarenih ribarskih čamaca koji su ukrašeni Ozirisovim očima, koji ih štiti od zla. Druga verzija priče je da su one stavljene kako bi odbijale velike bele ajkule od čamaca.

Valeta

Valeta je mala i možete da je obiđete za jedan dan. Ima puno crkvi i palata, ali i utvrđenja koji su podigli malteški vitezovi kako bi zaštitili grad od napada. Nama je delovalo kao da smo ušetali u davno izgubljen grad iz avanturističkih filmova.

malta

Centar je prepun kafića, restorana i prodavnica, tako da ima za svakoga po nešto.

Kada ste u Valeti trebate da posetite:

Ko-Katedralu Sv. Jovana koja spolja ne izgleda nešto posebno, međutim unutrašnjost je neverovatna. Ulaz se plaća 15 evra.

– Od parkova koje morate staviti na svoj spisak su Donji i Gornji Baraka vrtovi. Oba parka su definitivno pravo mesto za opuštanje, međutim Gornjim vrtovima dajemo malo prednost jer se nalaze na visini i sa njih se pruža pogled na Veliku luku i Tri grada (Vitoriosa (Birgu), Senglea i Kospikua). Ukoliko dolazite sa kruzera ili luke do Gornjih vrtova možete da dođete i Braka liftom. Lift je renoviran i karta košta jedan evro. Ukoliko se ovde nađete u podne, onda ćete imati prilike da prisustvujete tradiciji koja je stara preko 500 godina. Naime, svakog dana u to vreme vojnici pucaju iz topova u znak sećanja na mornaricu.

malta

Ulica Republike je glavna ulica na Malti. Ovde vam je pešačka i zona i tu se nalaze brojne prodavnice, crkve i muzeji.

– Palata Velikog Majstora je najveća i najpoznatija zgrada u gradu. Ona je takođe i jedna od prvih zgrada koje su sagrađene u Valeti, a sada je kancelarija predsednika Malte.

🛏️ Smeštaje u Valeti možete pogledati na ovom linku.

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Ukoliko hoćete da odete do grada Birgu koji se nalazi preko puta Valete, potrebno je samo da uzmete taxi čamac koji vozi do tamo. Vožnja traje manje od 10 minuta, a karta košta oko 2 evra. Inače, Birgu je nekada bio glavni grad Malte, dok Valeta nije preuzela tu ulogu.

Gozo

Do Goza iz Slieme imate autobus koji vodi do “Ċirkewwa” luke odakle polaze trajekti za luku “Mgarr”. Kartice za prevoz sa Malte važe i za ostrvo Gozo.

malta

Za obilazak ostrva dobra opcija su i „Hop on-Hop off“ autobusi.

Što se tiče ostrva posebno treba izdvojiti grad Viktorija. Grad Viktorija je dobio naziv po kraljici Viktoriji, ali ga lokalci zovu Rabat. Glavna ulica se zove Ulica Republike (“Triq ir-Repubblika”), a glavni trg je Trg nezavisnosti, ali ga lokalci zovu “It-tokk” (“sastajalište”). Tu se nalaze kafići, prodavnice suvenira itd.

gozo

Na putu do Gozoa imate još jedno ostrvo, do kog mi nismo stigli, a to je Komino. Najpoznatije je po tome što se tamo nalazi jedna od najlepših plaža na Malti, a to je “Plava laguna”. Na Kominu su snimljeni filmovi “Grof Monte Kristo” i “Troja”.

Najbolje plaže na Malti

1. „Golden Bay“

2. „Mellieha Bay“

3. „Riviera Beach“

4. „Fond Għadir Beach“

5. „The Blue Lagoon“

6. „St. Peter’s Pool“

7. „Paradise Bay“

8. „Armier Bay“

9. „Gnejna Bay“

10. „Qawra Point Beach“

Ovo je bilo kratko, ali slatko putovanje na Maltu. Nadamo se da ćete uživati u čarima Malte koliko i mi, bez obzira u kom periodu išli.

Više priča i fotografija možete naći na našem instagram profilu.

Ukoliko vas zanimaju neke ture na Malti ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

 

Putujući ranac se odjavljuje 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒