Toledo i Segovia

Postoje gradovi koji nisu turistički jako popularni ili nisu dovoljno reklamirani, da kada odete da ih posetite, doživite nešto što vas tera da istružujete gradove više i bolje. Kada smo posetili Toledo i Segoviu, osetili smo da Španija ima da pruži i više nego što smo mi mislili.

✈️ Potražite najbolje letove za Toledo i Segoviju

 

 

Toledo

Toledo je mali grad koji se nalazi na brdu, okružen rekom Taho. Nekada je bio prestonica Španije. 1565. godine kralj Felipe II prestonicu seli u Madrid. Kada ga videte shvatićete da jedan takav grad i treba da bude prestonica. Imate osećaj  kao da ste zakoračili u 16. vek. Njega još nazivaju i „Grad tri kulture“ zbog toga što su ga osvajali hrišćani, Mavari i Jevreji.

Toledo je od Madrida udaljen 70 km i jedan je od najlepših srednjovekovnih gradova koje smo videli. Do njega smo došli brzim vozom koji polazi sa železničke stanice „Atocha“ u Madridu i karta je koštala oko 15 evra. Tamo se stiže za nekih pola sata. Karte za voz možete kupiti na ovom linku.
Od železničke stanice do grada ima nekih 15 minuta pešice, a ukoliko niste za šetnju možete da uzmete i autobus koji staje u blizini.

Smeštaj u Toledu

🛏️ Smeštaje u Toledu možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linkuPronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Šta posetiti

Pre nego što odete do centra zbivanja, treba da prošetate do susednog brda odakle ćete imati predivan pogled na ceo grad, gde je u prvom planu Alkazar. To je prva četvorougaona tvrđava sa tornjevima na svakom uglu.

toledo

Prilikom ulaska u grad primetili smo veličanstvene kapije kojima je grad okružen. Najpoznatije su „Puerta Nueva de Bisagra“ „Puerta de Alfonso VI“, koje su izgradili Arapi.

toledo

Jedna od bitnih znamenitosti Toleda je i „Catedral de Toledo“. Njena impesivna gotička spoljašnjost zaslužuje divljenje, dok se unutar katedrale nalazi muzejski deo gde se mogu videti dela Karavađa, El Greka itd. Pored toga što je jedna od najimpresivnijih katedrala u zemlji, u njoj se nalazi zvonik i veliko zvono iz 18. veka. Sa težinom od 20 tona, to je najveće zvono u Španiji.

Šetajući ćete naići na još jednu crkvu koju morate videti, „Iglesia de Santo Tome“.  U njoj se nalazi najčuvenija slika El Greka “Sahrana grofa Orgaza”. El Greko, čije je pravo ime bilo Dominikos Teotokopulos, je bio dvorski slikar španskog kralja i u Toledu je dobio nadimak El Greko jer na španskom “Greco” znaci “Grk”. Inače, on je poreklom sa Krita. U Toledu postoji i Muzej El Greca gde posetioci mogu da pogledaju neke njegove radove.

Naš omiljeni deo Toleda je obala reke Taho i most Alkantara. Tu smo jedino uspeli da pobegnemo od gužve i bilo je zaista opuštajuće.

Proizvod po kome je Toledo poznat još od 16. veka je čelik. Unutrašnja struktura oštrice mača je bila strogo čuvana tajna kovača, koja se nije otkrila do 20.veka. Sada u prodavnicama možete pronaći brojne suvenirske mačeve po različitim cenama.

Segovia

Segovia je grad koji se nalazi severno od Madrida i da bi došli do njega treba da uhvatate voz koji polazi sa stanice „Chamartin“. Povratna karta je bila oko 15 evra. Ukoliko boravite više dana u Madridu i ukoliko želite da pobegnete od gužve, preporučujemo vam da posetite ovaj grad. Segovia nije velika, ali ima interesantnih znamenitosti.

Smeštaj u Segoviji

🛏️ Smeštaje u Segoviji možete pogledati na ovom linku.

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Šta posetiti

U centru se pored brojnih kafića i restorana nalazi  i ogromni rimski „Aqueduct“, koji spada u jedne od najočuvanijih na svetu. Dug je čak 18 km, a visok 1 km. A ono što je interesantno jeste da i dan danas snabdeva grad vodom. Kada to vidite, ne možete da ostanete ravnodušni.

Naša preporuka je da sednete u neki od tih kafića i da uživate u pogledu. Druge bitne znamenitosti su katedrala posvećena devici Mariji kao i divan srednjovekovni dvorac „Alcazar of Segovia“. Najlepše od svega je put do tih znamenitosti, male i uske ulice pune prodavnica suvenira.

segovia

Po povratku u Madrid, autobus, koji se čeka odmah kod akvadukta, vodi na drugu železnicku stanicu „Segovia Guiomar“. Tako da kada kupujete karte za ovaj grad obavezno se lepo raspitajte odakle polazi vaš voz za povratak.

Iznajmljivanje automobila

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u Španiji, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Nadamo se da ćete uživati u ovim malim, ali ne i manje bitnim gradovima. Zbog njih smo se zaljubili u Španiju.

Više fotografija možete naći na našem instagram profilu

Ukoliko vas zanimaju neke ture iz Toleda, Segovije ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

 

Putujući ranac se odjavljuje 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒